Kelmės „Kražantės“ progimnazijos patyriminė diena

Kelmės  „Kražantės“  progimnazijoje gegužės mėnuo pradėtas patyrimine-projektine diena. Jos metu visų klasių mokiniai palikę jaukias klases iškeliavo į įvairiausias Kelmės miesto vietas ir  apylinkes, gilino žinias, tyrinėjo, analizavo, stebėjo, atliko kūrybinius darbus.
        Pirmųjų klasių mokiniai su mokytojomis M. Bagdonavičiene, H. L. Markule, S. Andruliene stebėjo bundančią gamtą „Draugystės“ parke, domėjosi  sraigėmis, atliko įvairias užduotis apie jas. Sužinojo, augalų pagrindines dalis, jų reikšmę. Skaitė pasaką apie pienę. Iš pievos augalų sukūrė paveikslus, skaičiavo, kiek kūriniui  jų prireikė.

     Antrokai ir jų mokytojos G. Somaitė, L. Šimkevičienė susipažino su Giliaus ežeru ir jo apylinkėmis keliaudami 3,3 km ilgio pažintiniu taku. Nors kelionė aplink ežerą truko net dvi valandas, tačiau nė vienas mažasis turistas nesiskundė, kad pavargo. Grįždami keliautojai užsuko į Tytuvėnų regioninio parko lankytojų centrą ir dalyvavo edukacinėje programoje ,,Aktyvus protas“.
      Trečiokai (mokyt. L. Armonienė) pasuko į dviračių muziejų bei pasikartojo eismo taisykles, o kiti trečiokėliai ir  jų mokytojos  O. Rimkutė, D. Dapnienė, J. Rasickienė ir sveikatos priežiūros specialistė L. Andrijauskienė žingsniavo Vainagių parko pažintiniu takui ir bandė gamtą pajausti visais pojūčiais. 7b klasės mokiniai ir mokytojos I. Kasparavičienė, D. Vaičiulienė, O. Raubienė  taip pat turiningai leido laiką Vainagių  piliakalnio pažintiniame take, kur po atviru dangumi virė ir ragavo sriubą.
       4b klasės mokiniai ( mokyt. L. Antanaitienė) klausą tobulino patirtinėje projektinėje veikloje
 „Skambantis pasaulis. Garsų įvairovė“. Vaikai klausėsi gamtos garsų, atpažino juos sakmėse, susipažino su lietuvių liaudies instrumentų išgaunamais garsais.  Kelmės krašto sakmėmis taip pat domėjosi 6b ir 4a (mokyt. A. Stulpinienė, I. Sutkienė ir J. Akstinienė) klasių mokiniai, jie patys kūrė sakmes, jas pasakojo vietos žemaičių tarme, aptarė  Kelmės lankytinas gamtos vietas.
     5a klasės mokiniai drauge su mokytojais A. Labanauskaite, G. Strelkauskiu, N. Bielskiene gilino žinias projektinėje veikloje „Sportuoju ir sužinau daugiau apie sportą“. Vaikai anglų kalba atliko užduotis sporto tema. Po to nuvyko į Kelmės sporto centrą, kur komandomis žaidė krepšinį. 5b klasę ir mokytojus G. Mikalauskienę bei S. Siliūną domino kvadratas matematikoje ir sporte , jie matavo kvadratų kraštines, apskaičiavo plotus, taip pat ir kvadrato žaidimo aikštelės plotą. Ėjo į „Tylos žygį“, aptarė potyrius, žaidė žaidimą „Statybininkai ir buldozerininkai“ .

     6a ir  7a  klasių ( mokyt,. I. Sabaitytė, M. Deimantienė, D. Eitmantienę ir I. Sėjūnienė) mokiniai veiklas skyrė Kelmei. Verslo ir turizmo centre išgirdo daug įdomybių apie savo miestą, paskui apžiūrėjo ir aptarė miestą puošiančius paveikslus, aplankė AJJU galeriją. Kelmės krašto muziejaus vyresnioji muziejininkė K. Milašauskienė įtraukė į edukacinį užsiėmimą - ekskursiją po Kelmės miestą. Aplankyti objektai: Kelmės dvaras, katalikų ir reformatų bažnyčios, senosios ir naujosios kapinės, Šaulių sąjungos įkūrėjo V. Putvinskio-Pūtvio, pul­ki­nin­ko lei­te­nan­to K. Mac­ke­vi­čiaus ir Nepriklausomybės Akto signataro A. Račo kapavietės, Kelmės rajono savivaldybės pastatas.
        8b klasės projektas  —  ,,Per garbingą praeitį” (mokyt. J. Jakubauskienė ir A. Paulauskienė). Įtvirtinos žinios apie etnografinius regionus, žemaičių tarmę. Aštuntokai lankėsi Kražiuose, apžiūrėjo šio buvusio Žemaitijos centro lankytinas vietas —  Motiejaus Sarbievijaus kultūros centro muziejų, Vytauto kalną, Medžiokalnį, Katežerį, Stūpkalnį. Išvykoje dainuotos žemaitiškos dainos ir net sutrypta ,,Oira”.
     8a klasė (mokyt. N. Vengelienė ir E. Antanaitis) domėjosi gyvenimo kaime ypatumais. Mokiniai aplankė Paskerdenio kaime Kukečių seniūnijoje ūkininkaujančius D. ir A. Baltrušaičius. Pasinaudojusi Europos parama ūkininkų šeima pasistatė naują fermą, kurioje karves melžia du robotai. Šeimininkai papasakojo apie ūkio įkūrimo pradžią, pasidalino plėtros perspektyvomis. Berniukus ypač domino galinga laukų dirbimo technika. Ragaujant pieną ir naminį sūrį vyko diskusija apie gyvenimo ir darbo kaime ypatumus, apie Lietuvos kaimo ateitį.
    Patyriminės dienos  plečia mokinių akiratį, moko bendradarbiavimo, padeda pažinti save ir supančią aplinką.

Galerija

  • Pilietiskumo mokykla
  • bmt
  • dienynas
  • duomenu-apsauga
  • eduka
  • erasmus
  • etwinning
  • lt-ateitis
  • mukis
  • nsa
  • olweus
  • tinklas