Kražantės“ progimnazijos projektinės-patyriminės veiklos

Jau keletą metų „Kražantės“progimnazija mokslo metus baigia projektinėmis-patyriminėmis veiklomis. Visos klasės keliauja po Kelmės apylinkes bei žinomas Lietuvos vietas. Mokiniai su įvairių dalykų mokytojais tyrinėja, domisi, kuria, gilina žinias, stiprina fizinę ir dvasinę sveikatą. Nuo  pirmokėlių, iki  aštuntokų visi laukia patyriminės veiklos dienų ir noriai jose dalyvauja.

    1a klasė (mokytoja D. Somaitė) patyriminių dienų metu inscenizavo pasakas, dalyvavo „Žiniukų mūšyje“, lankėsi Klaipėdos jūrų mziejuje, delfinariume, o 1b ( mokytoja L. Šimkevičienė) klasė domėjosi  bitėmis žmogaus gyvenime bei bitėmis mene, susitiko su bitininku, gamino žvakes. Antrokai su mokytoja L. Armoniene tobulinosi robotikos užsiėmime, kūrė paveikslą iš gamtinių medžiagų ir dalyvavo edukacinėje programoje „Laimės pasaga“, aplankė Girnikų piliakalnį ir Svilės šaltinius. 0 kita antrokų klasė (mokytoja O. Rimkutė bei sveikatos priežiūros specialistė L. Andrijauskienė) lankėsi Žalpių muziejuje, prie Kriaučiaus akmens, Jasulaičių ūkyje. Domėjosi katinais katinų muziejuje bei susipažino su veterinaro profesija edukacijoje „Daktaro Dolitlio pėdomis“ Jauneikiškės kaime. Trečiokai (L. Antaitienė ir J. Akstinienė) rinko informaciją apie vaistinguosius augalus bei gamtosaugą. Ketvirtokai (M. Bagdonavičienė) lankėsi lankėsi Kelmės Šeimos AJJU galerijoje bei plėtė žinias apie Lietuvos pajūrį Neringoje, mokėsi būti darbštūs kaip skuzdėlytės, be to,  su mokytoja H. L. Markule pramogavo prie vandens telkinių.
        5a klasė su mokytojais I. Sabaityte, S. Siliūnu  ir A. Labanauskaite vykdė projektą „Mes kartu, mums smagu!“, kurio metu sportavo, ugdė loginį mąstymą. Susipažino su Šaulių organizacija, kartu dalyvavo aktyviose ir judriose veiklose. 5b klasė su klasės vadove A. Stulpiniene ir fizinio ugdymo mokytoju G. Strelkauskiu domėjosi menu ir sportu Kelmėje. Aplankyta AJJU galerija, aptarta A. Seselsko kūryba. Apžiūrėtos J. Liaudansko ir kitų skulptorių skulptūros bei pabuvota vietose, kur Kelmėje vyksta   treniruotės, prisiminti žinomiausi Kelmės sportininkai.
        6a klasės mokiniai bei mokytojos D. Eitmantienė ir J. Jakubauskienė vykdė projektinę-patyriminę veiklą „Transportas vakar, šiandien ir rytoj“, vyko į Raseinių r. Nemakščių miestelį, apsilankė Aštuonračio muziejuje, domėjosi senovinėmis transporto priemonėmis, stebėjosi eksponatų gausa, miestelio tvarka, susitiko su Martyno Mažvydo gimnazijos šeštokais, sužinojo įdomių faktų apie Nemakščius. Taip  pat mokiniai klausėsi muzikos bei gatvės mašinų triukšmo, išmoko išgirsti tylą, rinko dainas apie mašinas. Šeštokai surinko ir pateikė medžiagą apie transporto raidą. 6b klasė bei mokytojos  D. Balčiūnienė, I. Kasparavičienė, O. Raubienė  naudojosi programėle „GYVOS GATVĖS“, kuri ne tik vedžiojo po Kelmės miestą, bet kartu vyko ir orientacinis žaidimas. Kitą dieną 6b klasės mokiniai trumpam „tapo“ Šiaulių valstybinės kolegijos studentais, domėjosi IT studijomis kolegijoje, važinėjosi jų sukurtom transporto priemonėmis. Dar Šiauliuose žaista lazeriais,  pramogauta ledo arenoje. Pažintis su informacinėmis technologijomis tęsėsi Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos informacinių technologijų centre. 
        7a klasės mokiniai kartu su auklėtoja N. Vengeliene ir mokytojomis I. Sėjūniene bei V. Šniaukštiene vykdė projektą „Gyvenamosios aplinkos dirvožemio tyrimas“. Mokiniai lankėsi Tytuvėnų regioniniame parke ir Miško muziejuje, kur ne tik smagiai leido laiką žaisdami edukacinį žaidimą „Aktyvus protas“, bet ir įgijo daugiau žinių apie gyvąją gamtą. Per kitas projekto veiklos dienas mokiniai atliko 2 eksperimentus: fizikinį dirvožemio tankio apskaičiavimą ir dirvožemio rūgštingumo nustatymą. Vyko diskusija apie dirvožemio pagerinimą natūraliomis trąšomis. Mokiniai pateikė pavyzdžių, kokias priemones dirvožemio tręšimui naudoja tėvai namų ūkyje. Į anglų ir vokiečių kalbas buvo išversti svarbiausi žodžiai ir jų junginiai, susiję su dirvožemiu.7b klasės projektas ,,Mūsų vardai” (mokytojos A. Paulauskienė, M. Deimantienė, D. Vaičiulienė). Vaikinai ir merginos mokėsi naudotis elektroniniais vardynais, aiškinosi vardų reikšmes ir kilmę, populiarumą ir dar daug kitų su tuo susijusių dalykų, klasifikavo ir statistiškai apdorojo progimnazijos mokinių vardus, piešė savo vardo monogramas. Paaiškėjo, kad populiariausias vardas progimnazijoje  Nojus, taip pat nemažai mokinių, kurie turi Manto, Emos, Karinos vardus.

 

8a klasė su mokytojais E. Antanaičiu, G. Mikalauskiene ir I. Sutkiene vykdė projektinę patyriminę veiklą ,,Pažinkime Lietuvą". Mokiniai dalyvavo edukacijose Molėtų krašte: Ežerų žvejybos ir medžioklės muziejuje, virtualioje edukacijoje ,,Molėtai kitaip". Aplankė MO muziejaus parodą Molėtų krašto muziejuje, apžiūrėjo įdomiąsias Molėtų skulptūras, žvalgėsi iš Mindūnų apžvalgos bokšto. Pailsėję prie ežero, mokėsi edukacijoje Etnokosmologijos muziejuje ir teleskopu žiūrėjo į naktinį dangų. Dar mokiniai tyrė vandens užterštumą Giliaus ežere, o visas veiklas aptarė prie vakarinio draugystės laužo. 8b klasė ,,Švarus vanduo – gyvybės šaltinis” (mokytojos N. Šaltmerienė, L. Dukauskienė, N. Bielskienė) tyrė Vilbėno ir Kražantės upių vandenį, nustatė nitritų, nitratų, choridų kiekį vandenyje. Mokiniai  angliškas patarles ir priežodžius apie gamtą, vandenį, lygino su lietuviškais atitikmenimis, be to, jaunuoliai aplankė Kelmės UAB „Kelmės vanduo“, o aktyvų dumblą tyrė per mikroskopą.
       Linksmai praleidę paskutiniąsias mokslo metų dienas, dvasiškai ir fiziškai praturtėję mokiniai pradeda vasaros atostogas. Įgytos žinios ir patirtys paskatins mokinius turiningai atostogauti ir ruoštis naujiesiems mokslo metams.

  • Pilietiskumo mokykla
  • bmt
  • dienynas
  • duomenu-apsauga
  • eduka
  • erasmus
  • etwinning
  • lt-ateitis
  • mukis
  • nsa
  • olweus
  • tinklas