Projektinė-patyriminė diena ,,Kražantės progimnazijoje”

          Balandžio mėnuo pradėtas projektine-patyrimine diena ,,Kražantės” progimnazijoje. Šią dieną daugelis klasių apsilankė Kelmės krašto muziejuje, miesto viešojoje bibliotekoje, vyko į Tytuvėnus, Pasandravį. Mokiniai padedami mokytojų mokėsi pritaikyti įvairių dalykų žinias, tyrinėjo aplinką bei plėtė akiratį.

          1a, 1b, 2b, 3a klasės, vadovaujamos L. Šimkevičienės, O. Rimkutės, J. Akstinienės, G. Somaitės, Kelmės viešojoje bibliotekoje žaidė virtualius žaidimus bei gilino žinias edukaciniuose užsiėmimuose, be to, pirmokai domėjosi gaisrininko profesija Kelmės gaisrinėje, antrokai sportiniu žingsneliu žingsniuodami bandė atrasti dar nepažintas Kelmės miesto vietas, trečiokai Kelmės miesto katalikų bažnyčioje apžiūrėjo jos patalpas, kunigų apeiginius rūbus bei vargonus.

       Mokytoja R. Vileikienė su 3b klase domėjosi A. Seselsko grafiniais kūriniais, puošiančiais Kelmę, apsilankė AJJU galerijoje, taip pat apžiūrėjo akmenskaldžių darbus.

           Ketvirtoji a klasė drauge su mokytoja S. Andruliene skruzdėlių gyvenimą  ir kelius stebėjo ,,Žaliojoje pamokoje miške”. Pagal gamtos ženklus ir prietaisus mokėsi orientuotis miške bei žaidė žaidimą ,,Skruzdėlynų kovos”, o ketvirtoji b klasė ( mokytoja H. L. Markulė) bandė atsakyti į klausimą ,,Kas yra Bičiulis?”, susipažino su laikraščio istorija, jo maketavimu bei mokėsi rašyti straipsnį.

       6a klasės mokiniai ir mokytojos I. Sutkienė, D. Eitmantienė iš pradžių virtualiai pažiūrėjo Kelmės dvaro vaizdus iš paukščio skrydžio, po to gyvai pasivaikščiojo po jo parką, grožėjosi liepų alėja, atliko Vilbėno upės vandens tyrimą. Kelmės krašto muziejaus direktorė D. Žalpienė pateikė įdomios informacijos apie parko istoriją, jo priežiūrą, įgyvendinamą projektą „Kelmės dvaro ansamblio parko sutvarkymas ir pritaikymas visuomenės poreikiams“.
       6b klasės mokiniai (auklėtoja I. Kasparavičienė) ir Kelmės krašto muziejaus edukatorė L. Užomeckienė minkė molį, lipdė, ką tik norėjo. Su mokytojomis A. Labanauskaite ir I. Sejūniene mokiniai anglų kalba domėjosi informacija apie molio svarbą ne tik Lietuvoje, bet ir Didžiojoje Britanijoje, Kinijoje. Žaidimas „Scavenger Hunt“ padėjo įtvirtinti anglų kalbos žinias.
       Mokytojai N. Vengelienė, N. Bielskienė bei S. Siliūnas ir 7a klasės mokiniai klausėsi  apie „Vaikiną nuo Kražantės“. Ilgametis sporto žurnalistas ir bėgimo Graužikai-Kelmė, skirto V. Rimkaus atminimui pagerbti, iniciatorius Kęstutis Lukošius susipažindino su žymaus kraštiečio Vlado Rimkaus biografija ir jo atliktu žygdarbiu (1969 metų lapkričio mėn. per potvynį Rygoje iš Dauguvos upės išgelbėjo 30 moterų ir vaikų). Mokiniai apžiūrėjo Kelmės krašto muziejuje veikiančią geriausių rajono sportininkų per paskutinius 30 metų parodą ir dvaro kieme išbandė jėgas simboliniame estafetiniame bėgime. Kelmės kapinėse ant Vlado Rimkaus kapo uždegė žvakutes ir pagerbė jo atminimą. Mokykloje pasiklausė dainos „Vaikinas nuo Kražantės“, o įgytas žinias apibendrino anglų bei vokiečių kalbomis.
          5b, 2a klasių mokiniai, padedami mokytojų O. Raubienės ir M. Deimantienės, L. Armonienės, lavinosi Kelmės krašto muziejaus edukacinėje programoje „Indėnų buitis ir žaidimai“. Čia plėtė žinias apie vertėją Joną Vadeikį. Susipažino su Karlo Majaus knygomis ir žodžiais, būdingais indėnų kultūrai. Išgirdo faktų apie Šiaurės Amerikos istoriją, jos gyventojus, gentis, papročius, gyvenimą, ginklus. Apskaičiuodami atstumą nuo mokyklos iki muziejaus taikė ilgio matavimo vienetus, kartojo vardų, pavardžių rašybą.          

            Mokytojos D. Vaičiulienė bei G. Mikalauskienė  ir 8a klasės mokiniai kartu su Kelmės muziejaus gide aplankė reikšmingiausias Kelmės miesto istorines vietas, atsakinėjo į klausimus. Aštuntokai išbandė tradicinį Kelmės krašto patiekalą ,,Šilkinę košę", ją virė ir ragavo, dirbdami grupėmis, apskaičiavo patiekalo kaloringumą.

          7b klasė kartu su mokytojais A. Paulauskiene, G. Strelkauskiu ir E. Antanaičiu lankėsi Pasandravio istoriniame draustinyje. Oras buvo žvarbus, bet po pasakojimo apie Maironį, gera buvo šokti, žaisti judriuosius žaidimus, šėlioti, vaidinti ir tiesiog bendrauti.|
        5a klasės mokiniai (mokytojos J. Jakubauskienė ir I. Sabaitytė) muzikavo pagaliukais, akmenėliais, riešutais. Žiūrėjo filmuką apie Kelmės akmentašius. Nuo pirmojo akmeninio kūrinio, esančio po mokyklos langais, maršrutas tęsėsi per miestą iki kapinėse esančios skulptūros, Žemaičių madona vadinamos. Jos daug  žmonių atvyksta pažiūrėti. O paskui ieškota akmentašio Juozo Liaudanskio gamintų antkapinių skulptūrų.  
        8b klasės mokiniai su mokytojomis N. Šaltmeriene ir V. Šniaukštiene vykdė programą ,,Keliaukime- pažinkime savo kraštą”, ją pradėjo viktorina ,,Fizika ir mįslės”.  Lankėsi Tytuvėnų regioniniame parke, kur vyko edukacinė programa-žaidimas ,,Aktyvus protas”. Tai integruota gamtos pažinimo, matematikos ir fizinio aktyvumo pamoka gamtoje. Pavargę ieškodami užduočių miške ir atsakymų į juos, sugužėjo į Tytuvėnų regioninio parko administracijos pastatą, kur žaidė grindų žaidimą apie Tytuvėnų regioninį parką.   
         Patyriminė diena ir pradinukams, ir vyresniųjų klasių mokiniams atnešė naujų patirčių, vaikai ne tik sužinojo daug naujų dalykų, bet ir taikė įgytas žinias, neformalioje aplinkoje bendravo.
                                                                                                                    Asta Stulpinienė

  • Pilietiskumo mokykla
  • bmt
  • dienynas
  • duomenu-apsauga
  • eduka
  • erasmus
  • etwinning
  • lt-ateitis
  • mukis
  • nsa
  • olweus
  • tinklas