Žingsnių iššūkis

Visą vasario mėnesį Kelmės „Kražantės“ progimnazijos žygeivių būrelio nariai, mokytojai, kiti mokiniai kartu su šeimos nariais jungėsi prie nemokamo žingsnių iššūkio „Eitinis“.

Jo organizatorės mokykloje – socialinė pedagogė Asta Trijonienė ir mokytoja Alma Paulauskienė, o projekto iniciatoriai yra Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerija, mobilioji programėlė #walk15 ir programavimo partneriai UAB „Kirotech“. Pagrindinė idėja – būkime sveiki ir žingsniuokime kartu. Nuotolinio mokymosi ir darbo metu daug laiko praleidžiame nejudriai, todėl mieste ir jo apylinkėse buvo pilna intensyviau vaikščiojančių kražantiškių.

Sakoma, kad kelionė gali būti vertingesnė už patį jos tikslą, kad galime keliauti ne tam, kad kur nors nukaktume. Kartais ėjome dėl paties ėjimo, kuris gerina nuotaiką, išvalo neigiamas mintis ir padeda sustiprėti, o kartais gimtąjį miestą, jo apylinkes pamatydavome kitaip. Šiuo eitiniu iššūkiu norėta priminti, kad ir mūsų dvasia turi nesustoti, nuolat tobulėti, puoselėti viltį.

„Eitinis“ – keistas, negirdėtas žodis? Apsilankykite lkz.lt (Lietuvių kalbos žodyne). Sugalvojome žingsnių iššūkį be jokio plano (jis tik tarp kitko – kartą ar daugiau apeiti Lietuvos pasieniu 1714 km). Džiugino dalyvių entuziazmas. Programėlėje #walk15 skaičiavome žingsnius, vertėme juos į kilometrus ir, matydami vieni kitų rezultatus, varžėmės tarpusavyje. Kažkam suplyšo batai, kažkas pasiekė asmeninį žingsnių rekordą ar suprato, kaip smagu praleisti 2–4 valandas užmiesčio keliukuose, miške, o ne miesto gatvėse. Nuotraukose fiksavome savo žygių akimirkas, o tai buvo įvairus paros metas – ankstyvas rytas, vidurdienis, vėlyvas vakaras. Galime pasakyti, kad vasario mėnuo buvo puikus – nepakartojamai graži žiema, ateinantis pavasaris ir patirti įspūdžiai! Į šį aktyvų žingsniavimą įsitraukė vis daugiau Kelmės „Kražantės“ progimnazijos mokinių ir mokytojų, nemažai jų dalyvavo ir be registracijos programėlėje. Smagu, kad mokyklos direktorė Laima Simėnienė šią idėją palaikė ne tik morališkai, bet ir nužingsniavo nemažai kilometrų. Ne kartą prasilenkdami kelyje vieni kitus sutikome ir vietoje pasisveikinimo „Labas“ tarėme „Eitinis“. Paskutinę savaitę pasiryžimas ir kilometrų kiekis sparčiai augo, pirmasis trejetukas keitėsi vietomis vos ne kas valandą. Dalyvių nueiti kilometrai svyravo nuo 10 iki 36. Per keturias savaites mes visi nužingsniavome virš 6 295 837 žingsnių.

Pirmąją vietą per mėnesį nuėjusi 594345 žingsnių užėmė 7b klasės mokinė Augustė Gečaitė. Pasak nugalėtojos, sužinojus kilo didelis noras sudalyvauti žingsnių iššūkyje. Pirmomis dienomis skaudėjo kojas, nes nebuvo pratusi tiek daug judėti, bet sau tarė, kad nepasiduos. Kiekvieną dieną vaikščiodavo po 4–7 valandas. Dažnai nebuvo tiek laiko, nes reikėjo ruošti pamokas, dalyvauti būreliuose. Augustė pataria vaikščioti tris kartus per dieną –ryte, vakare ir per pietus. Šaunioji septintokė sako, kad kiekviena ėjimo diena buvo vis kitokia – sutiko stirną, šuniukus, savo bendražygius. Prieš finišo dieną pradėjo vaikščioti nuo 7 val. iki vėlaus vakaro. Augustės nuomone, toks iššūkis rekomenduotinas kiekvienam mokiniui pagal jo jėgas, tikrai verta pabandyti. Antrosios vietos nugalėtoja mokytoja Alma Paulauskienė sako, kad vaikščiojimas jai ne naujiena. Ji yra dalyvavusi įvairios trukmės ir įvairių organizacijų žygiuose, bet šįkart pritrūko laiko. Kasdienis įprotis bent porą valandų judėti teikia didžiulę naudą sveikatai. Pasirinkusi tolimesnį maršrutą mėgsta klausytis muzikos ir tinklalaidžių. Trečiosios vietos laimėtojas mokytojas Gintaras Strelkauskis savo pavyzdžiu užkrėtė ne vieną mokinį gyventi aktyviai.

Norisi pasidžiaugti ir žingsnių iššūkyje dalyvavusiomis šeimomis. Puikių rezultatų pasiekė 6b klasės mokinė Brigita Butkutė, Sandra ir Vaidotas Vaitkai (4, 5, 8 vietos). Brigita ir jos šeima sako, kad tai tapo tiesiog kasdieniniu įpročiu. Labiausiai patiko pasivaikčiojimai po pamokų ir vakare, nes taip buvo galima pailsėti po dienos darbų ir kitų dalykų. Daug kilometrų nuėjo Reda Mačiūnė ir Nojus Jurgėlas (7, 9 vietos), Asta Trijonienė ir Smiltė Trijonytė (6, 13 vietos; kartu vaikščiojo ir tėvelis Ramūnas).

Aktyvūs buvo ir kiti kražantiškiai: mokytoja Nijolė Šaltmerienė, sveikatos priežiūros specialistė Lina Andrijauskienė ir mokiniai Austėja Gailiūtė, Vilius Čerkauskas, Pusnė Stončiūtė, Karina Karvelytė, Meida Levickaitė, Eglė Rimkutė, Urtė Marija Laurinavičiūtė, Tautginė Paulauskaitė, Orinta Kančelkytė, Kristupas Andrulis, Roberta Radavičiūtė, Kamilė Fetingaitė, Žemyna Buitvydaitė, Emilis Šaulys, Vesta Dumskytė, Austėja Purvineckaitė, Orinta Gaurilovaitė, Adelija Užkurytė.

Džiugu, kad savo pavyzdžiu užkrėtėme ir kitas progimnazijos klases, kurios kūrė savo iššūkius ir skaičiavo nueitus žingsnius. Toks judrumas nieko nekainuoja, bet nauda didžiulė. Dėkojame visiems dalyviams, tikimės, kad jūsų aktyvumas paskatins ir kitas bendruomenes susikurti tokius iššūkius.


Alma Paulauskienė, Asta Trijonienė

  • Pilietiskumo mokykla
  • bmt
  • dienynas
  • duomenu-apsauga
  • eduka
  • erasmus
  • etwinning
  • lt-ateitis
  • mukis
  • nsa
  • olweus
  • tinklas